24-09-08

Mentaal opgeladen?

Het feit dat de eerste schooldagen reeds achter de rug zijn hebben ervoor gezorgd dat ik met mijn kop even van het lopen werd afgeleid. Steeds op de achtergrond echter ben ik met mijn sportieve doelstelling voor het volgende crosseizoen al druk in de weer. Na een week rust en een weekendje Oostende met Ellen (vriendin) voel ik me weer klaar om zwaar door te trainen, niet dat dat veel gebeurt hoor. Ik zie af wanneer het moet, en ik denk persoonlijk dat ik pas nu (dit seizoen) voor het eerst klaar ben om een trainingsschema van formaat af te werken. Ik zal moeten starten in enkele lange crossen om mijn selectie voor het Europees kampioenschap af te dwingen. Niet dat dit de hoofdreden is dat er hard getraind moet worden. Ik denk gewoon dat mijn lichaam pas nu aan het zware labeur kan beginnen. Het vraagt toch enige aanpassing om van niet - loper (zoals iedereen ooit was) tot topsporter en Europees kampioen of zelfs Olympisch kampioen te worden. Niet dat ik dergelijk doel op mijn kalender heb staan ofzo,...

Even wat achtergrond nieuws. Ik hoor overal geruchten en spijtige waarheden over de achteruitgang van de Belgische fondlopers qua prestaties. Enerzijds is dit wel een feit als je de jaarboeken erbij neemt. In de hoogte kennen we nog wel toppers die sterk voor de dag kunnen komen, zelfs internationaal. Maar de brede basis dat de Belgische halve fond en fond ooit had is onderuit gelopen.(zeggen ze) Niet dat ik hier zelf een duidelijk beeld van heb aangezien ik die "betere tijden" zelf niet heb meegemaakt.

Maar ik lees dan ook in kranten dat mensen die met hun hoofd niet ver van hun achterwerk lopen beweren dat de jongeren, jeugd, beloften, aanstormende talenten,... geen totale overgave voor hun sport kennen. We doen geen moeite en worden lui, volgens hen zijn we televisie- en spelletjes freaks. Dit zijn groffe uitspraken die hopelijk niet teveel oren toekomen. Er zijn weinig mensen die blijkbaar beseffen wat er voor topprestaties moet gedaan worden. Ze moeten zelf ook onder ogen zien dat de Afrikaanse overmacht een gemiddelde Europeaanse afstandsloper zijn dromen kan dwarsbomen. We laten ons niet doen en willen voorkomen dat bij de volgende OS op de 10K en 5K geen 30 afrikanen aan de startlijn staan, maar 15 afrikanen en 15 blanken. Nuja, de Belgische atletiek kan dan wel wat minder zijn als vroeger (volgens sommigen) maar ik denk dat omstandigheden ook veranderen. Er moeten helden komen die jongeren in de loopsport motiveren. Kijk maar naar wat het trio Borleé teweeg bracht! We moeten niet zeggen dat er licht aan het einde van de tunnel is, we moeten ons gewoon omdraaien en het licht aandraaien. Dat wat betreft geruchten en roddels over atletiek!

Ik zit momenteel in de laatste rustweek, een week waarin ik rustig weer opbouw naar wat meer kilometers. Nog steeds redelijk weinig maar kwestie om wat te wennen aan de komende trainingen. Het was raar om éérgisteren een duurloopje af te werken en achteraf stijf te zijn!! Er staat volgens mij een mooi seizoen voor de deur, voor vele lopers. Dat het maar rap zover is....

16:30 Gepost door still ballin' in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-09-08

Einde seizoen met BK 5000

Gisteren sloot ik mijn seizoen af met het BK 5000m. De laatste wedstrijd waarvoor ik nog eens goed mijn best wilde doen. Ik achte mijzelf sterk genoeg om een plaats op het podium te bemachtigen en zelfs om de titel te pakken. Uiteindelijk heb ik de race niet kunnen uitlopen wegens de liesblessure die weer pijn veroorzaakte. Belgisch kampioen werd Sanne Torfs van Duffel.

Ik vertrok met veel zin in deze wedstrijd aangezien ik al een week geen last meer had van mijn lies, ze had me zelfs op de laatste pistertraining niet vertraagd. Ik dacht dus dat het achter de rug was. Gisteren kreeg ik na het 3km punt opnieuw een scherpe steek in de lies en wist ik dat het spel weer ging beginnen. Ik probeerde zolang mogelijk aan te houden maar toen ik plots besefte dat ik met mijn linkse been heel hard moest trekken om vooruit te geraken wist ik dat het gedaan was. Ik kon mijn rechtse been moeilijk bijtrekken en ben met een pijnlijke steek in het hart van de piste gedropen. Doorheen het seizoen heb ik een mooie taart kunnen maken maar wanneer ik de kers er wou opzetten liet ik ze uit mijn handen glijden. Klote!! Lopen is de eerlijkste sport die er is. Het zag er nochtans rooskleurig uit...

In het begin van de wedstrijd liepen we tegen een te snel tempo, en dit gold voor iedereen (14min00). Tasama Faisa Dama /RFCL bepaalde het tempo voor trainingsmakker Michael Brandenbourg / ARCH. Daarachter liep het groepje van Sanne, ikzelf en Ruben Vandevelde/ AVMO. Het tempo was bij ons iets trager en voor mij zeer gemakkelijk haalbaar. Na 2km zagen we Brandenbourg helemaal ineenklappen en haalden we hem met rasseschreden in. Ik en Sanne deden elk een ronde aan kop en kwamen steeds dichter. Toen we er uiteindelijk bijna over gingen moest ik lossen. Het kwam zeer ongelegen want dit is een moment in de wedstrijd dat je zeker wil lopen, inhalen is het leukste dat er is. Ik moest helaas rond de 3.5km de strijd staken en zag de Belgische titel aan mijn neus voorbij gaan. Het was de bedoeling om met Sanne naar de meet te gaan en dan sprinten voor winst (of verlies). Ik had dit zo graag gedaan, zelfs tweede had ik nog schappelijk gevonden! Sanne liep binnen in een tijd van 14'29". Ik was verbaasd dat dit het tempo was, conditioneel komt er geen einde aan mij dit seizoen. Het liep allemaal zo vlot. Maar ik riskeer de winteropbouw niet graag. Beginnen aan een seizoen moet een blessure is echt rot!! Je hebt basistrainingen nodig.

Ik had Sanne het gegund en ben dus ook blij dat hij het is die wint. Hij bleek naar eigen zegge in topvorm te zijn en had daarom zeker graag die sprint afgewacht. Toch nog goed nieuws is dat trainingsmaat Willem v Hoof gisteren Belgisch kampioen halve marathon is geworden. Een titel die ik later héél graag op mijn palmares wil schrijven. Hij heeft zowel letterlijk als figuurlijk moeten vechten voor deze Belgische titel. (zie www.willemvanhoof.tk).

Nu is voor mij een rustperiode aangebroken, ik haat het maar het moet. Rusten is niets voor mij. Dagen duren veel te lang en normaal breekt een training de aankomende saaie schooldagen. Dit keer is het even tanden bijten. Ja hoor, volgende week kan ik terug starten naar Leuven voor mijn studies als leerkracht Aardrijkskunde en Geschiedenis. Hopelijk kan ik de winterbasis samen met mijn broer beginnen. De klierkoorts blijft maar duren en is niet te voorspellen. Hij moet er nu eenmaal door, maar ik ben ervan overtuigd dat hij verassend sterk voor de dag zal komen. Hieronder heb ik nog even het laatste zomerseizoen samengevat en ik mag toch tevreden zijn met de sprong die ik gemaakt heb.

 

1KVV1500m3'54"897e
2Memorial Duffel3000m8'24"502e
3Nacht v/d Euregio800m1'54"557e
4Meeting van Mon1500m3'50"775e
5Ramselserouteloop5000m1e
6EAP Nijvel3000m8'45"219e
7Nacht v/d Atletiek1500m3'50"258e
8FC Brasschaat800m1'55"271e
9FC Oordegem1500m3'48"081e
10B-meeting Tienen3000m8'21"623e
11FC Ninove1500m3'50"251e
12B-meeting Vilvoorde3000m8'15"341e
13FC Merksem1500m3'51"881e
14BK U 23 Herve5000mNA

P1000952

 

IMGP8968

IMGP8970

IMGP8982

IMGP8986

16:24 Gepost door still ballin' in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-09-08

Aanloop naar BK 5000m

Zondag sta ik normaal gezien aan de start van het Belgisch kampioenschap 5000m voor Beloften (U23).

Ik zeg wel 'normaal gezien', omdat ik wat last heb van de lies. Deze is volgens de dokters licht ontstoken. Ik doe er alles aan om dit euvel zo snel mogelijk van de baan te helpen maar de zaak moet willen genezen ook. Momenteel gaat het allemaal nog, trainen lukt wel maar tijdens volle versnellingen lijkt het of er een mes in steekt. Ik heb de laatste weken dan ook al veel alternatief werk gedaan zoals fiets - en aquajogtrainingen. Hopelijk escaleert de zaak niet en kan ik na zondag mijn rustperiode ingaan zonder al te veel last. Het lichaam moet nog even volhouden.

Verder ben ik ook naar de Memorial van Damme gaan kijken waar volgens mij het hoogtepunt van de avond op de 10K was. Ik heb namelijk 2 favorieten op korte en lange afstand. Op de korte (1500m) is dit Daniel Kipchirchir Komen en op de lange (5 & 10K) is dit Moses Masai. Beide prachtige loopstijl en wedstrijdinzicht. Masai werd op de Memorial dan ook 2e na Sihine in een tijd van 27'06? Of toch in de buurt!! Gezien de omstandigheden, niet zo goed weer, was dit toch een mooi staaltje loopwerk!

Terug naar mij dan, in de rustperiode en erna (wanneer nog geen crossen geprogrammeerd staan) loop ik enkele straatswedstrijden. Ik doe dit niet zo veel, maar ik doe het wel graag. Dit jaar vervang ik mijn zieke broer in de Exemin Business triatlon trophy  van Mechelen. Hij loopt er normaal elk jaar met een team van de secundaire school waar we op zaten. Een zéér jonge maar beloftevolle zwemmer mag starten, waarna we onze wielrenner doen vertrekken (deze had vorig jaar de snelste tijd!), en dan mogen de lopers de rest opknappen. Toch een gekende aflossingswedstrijd waar ook sterke atleten aan de start komen. Ook nog in Mechelen loop ik de 10Km dwars door Mechelen. Nog nooit aan meegedaan maar deze kon er wel bij in het schema. Maar eerst zondag! Daar ga ik lopen voor een plaats op het podium...

Daniel Kipchirchir Komen

41663_w400xh600

09:46 Gepost door still ballin' in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |